ІЕРС

Інститут еколого-релігійних студій
Пошук

Робота по відповідальності за Творіння і Рік Ювілеїв Мукачівської Греко-Католицької єпархії

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
  • У суботу 20 березня 2021 року в урочищі Пушкіново (околиці с.Шаланки Берегівського району) відбулась унікальна акція висадки зелених насаджень в переддень відзначення Міжнародного дня лісу (International Day of Forests), який, з ініціативи ООН, щорічно відзначається 21 березня.

Фото: Сповнені енергії учасники перед початком акції біля храму Архистратига Михаїла с.Шаланки.

В рамках відзначення “Року Ювілеїв Мукачівської Греко-Католицької єпархії”  Комісія з питань екології МГКЄ разом з Комісією з питань екології і мігрантів Римсько-католицької церкви в Україні за підтримки ДП «Виноградівське лісове господарство» (директор ДП Агій Василь Омелянович) увіковічнили свято шляхом посадки саджанців дуба черешчатого і липи дрібнолистої  (лат. Tília cordáta). З кожним днем площі світових лісів неухильно скорочуються: кожну секунду Земля втрачає більше 1,5 гектарів лісу. І важливо черговий раз привернути увагу суспільства до цієї проблеми, поінформувати про значимість лісових екосистем в природі та житті людини.

В акції взяли участь єпископ Ніл (Лущак) – апостольський адміністратор Мукачівської Греко-Католицької єпархії, єпископ Мукачівської Римо-Католицької дієцезії Антал (Майнек), архідекан Хустського вікаріату Мукачівської греко-католицької єпархії о.Володимир Бабич, архідекан Мукачівського архідияконату о. Мирослав Сипко,  настоятель храму Благовіщення Пресвятої Богородиці м.Виноградово о.Іван Кормош та  настоятель храму парафії св. Архистратига Михаїла  (с. Шаланки) о. Йожеф Чірпак та представники ГО “Інститут еколого-релігійних студій” і “Міжрелігійний громадянський природоохоронний форум Східної Європи”:  Олександр Бокотей (керівник) та Михайло Біланич.

Духовенство провело молебень для освячення саджанців за чином «Благословення насадження дерев».

Надалі учасники заходу на трьох спеціально підібраних для цього ділянках висадили: 

– 375 саджанців дуба звичайного, або черешчатого (лат. Quércus róbur) з нагоди відновлення єдності МГКЄ з Вселенською Церквою, яке відбулось в Ужгороді 24 квітня 1646 року;

– 250 саджанців липи дрібнолистої  (лат. Tília cordáta) з нагоди 250-річчя канонічного заснування Мукачівської єпархії буллою «Eximia Regalium principum» Папи Климента XIV з 19 вересня 1771 року;

–  20 саджанців дуба черешчатого в рамках формування «Алеї Блаженнішого Теодора» з нагоди 20-річчя проголошення Блаженним владики Теодора (Ромжі). Алея насаджена на території управління Шаланківського лісового господарства, що в Урочищі «Великий ліс» і до неї щороку буде добавлятись новий саджанець.

В акції насадження лісу активно долучилися наряду з духовенством, владою і лісівниками також молодші учасники.

  На завершення Василь Агій вручив спеціальні подарунки та грамоти боголюбивим єпископам Нілу та Анталу, а також Олександру Бокотею на пам’ять про організацію і участь в такій історично важливій події, висловив слова вдячності і надію на подальшу співпрацю.

Відзначимо ще раз, що 2021 рік є роком великих Ювілеїв Мукачівської греко-католицької єпархії: відзначається 375-а річниця підписання Ужгородської Унії – 24 квітня 1646 року; 250-а річниця канонічного заснування Єпархії Папою Климентом XIV – 14 вересня 1771 року,  а також 20-а річниця проголошення блаженним єпископа мученика Теодора Ромжі – 27 червня 2001 року у Львові. 

Захід був проведений із дотриманням санітарних норм та правил протиепідемічних заходів.

Інформаційна Служба Комісії з екології Мукачівської Греко-Католицької єпархії

 

 

 

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

2 Відповіді

Залишити відповідь

Берегівські гімназисти вчаться спостерігати за птахами

Учні Берегівської гімназії «Опре Рома» відвідали волонтерський центр «Кожен може допомогти», щоб навчитися спостерігати за пернатими і ознайомитися з різноманітними конструкціями пташиних гнізд та годівниць.

Ековистава «Таємниця маленької сови» здобула перемогу в чотирьох номінаціях Всеукраїнського конкурсу

Екологічна вистава Закарпатського академічного обласного театру ляльок «Таємниця маленької сови» здобула перемогу в чотирьох номінаціях Всеукраїнського віртуального огляду-конкурсу «Прем’єри сезону».