ІЕРС

Інститут еколого-релігійних студій
Пошук

Інформаційний день “Друге життя відходів”

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

Сьогодні, 31 січня 2021 року, відбувся інформаційний день «Друге життя відходів» для Золотарівської молоді, Хустського району. Захід відбувся у парафіяльному будинку Греко-Католицької церкви на честь Івана Хрестителя в с. Золотарьово і проведений за участі представників українських НУО, екоактивістів, представників релігійних спільнот та організований у рамках проєкту «Молодіжна школа сталого розвитку Карпат», який реалізується Інститутом еколого-релігійних студій у партнерстві зі Союзом охорони природи Німеччини (NABU) за фінансової підтримки VGP Foundation (Бельгія, менеджер Іван Тимофеєв).

Інформаційний день проводили працівники Інституту еколого-релігійних студій:

Олександр Бокотей – керівник ІЕРС та секретар ІРЦЕФ;

Михайло Біланич – координатор напрямків ІЕРС;

Андрій Доніченко – керівник ГО «Паралельний світ»;

Антоніна Зейкан – офіс-менеджер.

Екологічне виховання має вирішальне значення для підвищення потенціалу населення в питаннях, пов’язаних з охороною навколишнього середовища.

Людина – частина природи. Ще з дошкільного віку маємо закладати основи гуманного ставлення до всього живого і формувати усвідомлену поведінку задля збереження довкілля. У нашому сьогоденні часто порушується тема природи, через те що сучасне суспільство не раз  активно шкодить усьому навколо, навіть не замислюючись над цим. Світ усе далі рухається вперед у розвитку: інтенсивно розвивається промисловість, виготовляється багато різних речей, які, на жаль, забруднюють навколишнє середовище і для яких потрібно десятки, а то й сотні років, аби вони повністю розклалися. Наприклад, на сьогоднішні людство все більше виготовляє чимало видів продукції з пластику та інших штучних матеріалів. А ми нагадуємо, що пластик повністю розкладається аж за 400-450 років. Є низка інших матеріалів, яким потрібен так само дуже і дуже тривалий час для їхнього розкладання.

Саме тому ми повинні задуматись над тим, чи варто й надалі виготовляти речі зі звичних для нас штучних матеріалів і тим самим забруднювати наше довкілля, чи краще подбати про чистоту навколишнього середовища і використовувати натуральні матеріали, які розкладаються набагато швидше, ніж штучні, а ще краще збільшити виробництво продукції з вторинної сировини, що значно покращить екологію навколишнього середовища.

Тому, метою проведеного нині заходу є донесення підростаючому поколінню надважливої інформації про необхідність використання природних матеріалів замість штучних та використання відходів сировини, що сприятиме екології довкілля. До прикладу, відходи з такого природного матеріалу як деревини, можуть успішно використовуватись для виготовлення різних цікавих речей, що можуть бути дуже потрібними та корисними у побуті, як наприклад дерев’яні екокалендарі, про що саме і йшлося на заході.

Отож цю екозустріч було розпочато зі вступного слова Олександра Бокотея, який наголосив молоді на важливості відповідального ставлення до природи!

Опісля Андрій Доніченко розповів про технологію створення таких календарів і власноруч продемонстрував, як правильно їх виготовляти. Ознайомившись із теоретичною та практичною частиною майстер-класу, молодь також долучилася до виготовлення такого ековиробу. Кожен учасник отримав необхідні матеріали та інструменти й охоче взявся за виготовлення дерев’яного календаря.

І це ще не все!  Учасники заходу  мали можливість розмалювати власний ековиріб.

У чому плюси такого екокалендаря?

По-перше, він виготовлений з природного матеріалу – деревини (а точніше з обрізків деревини при її реалізації);

по-друге, його можна використовувати не тільки один рік;

по-третє, він може слугувати сувеніром або декором для дому.

 

 

Є багато речей, які можна виготовляти з відходів природних матеріалів, які не забруднюють наше довкілля і не шкодять  здоров’ю. Проте не кожен це усвідомлює! Наше завдання – донести це всім людям, а особливо підростаючому поколінню!

Команда ІЕРС щиро вдячна отцю Віталію та його дружині Інні Полянським, його родині, Золотарівському деканату МГКЄ та активній молоді Золотарьова за теплий прийом і креативні підходи під час проведення  екозаходу!

Надзвичайно приємно, що практика виготовлення екокалендарів із зображенням храмів тих населених пунктів де проводяться природоохоронні акції має стале продовження і молодь отримує не лише нові екологічні знання і компетенції, а і чудову пам’ятку на все життя.

 

Інформаційна служба ІЕРС

 

Про захід у ЗМІ:  4-1Вісник Хустщини від 13 лютого 2021 року

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

Залишити відповідь

Берегівські гімназисти вчаться спостерігати за птахами

Учні Берегівської гімназії «Опре Рома» відвідали волонтерський центр «Кожен може допомогти», щоб навчитися спостерігати за пернатими і ознайомитися з різноманітними конструкціями пташиних гнізд та годівниць.

Ековистава «Таємниця маленької сови» здобула перемогу в чотирьох номінаціях Всеукраїнського конкурсу

Екологічна вистава Закарпатського академічного обласного театру ляльок «Таємниця маленької сови» здобула перемогу в чотирьох номінаціях Всеукраїнського віртуального огляду-конкурсу «Прем’єри сезону».