ІЕРС

Інститут еколого-релігійних студій
Пошук

Відповідальність за Створіння і сталий розвиток Верхнього Потисся  

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

Збірник  містить матеріали міжнародного науково-практичного семінару, ініційованого римо-католицькими єпископськими конференціями України й Угорщини. Матеріали стосуються спільного пошуку рішень духовною і просвітницькою частинами суспільства по збереженню довкілля у Верхньому Потиссі. Зібрано ідеї пропозицій представників різних конфесій і суспільних рухів та інтитуцій у напрямку збереження Творіння в унікальному регіоні. Для екологів, працівників природоохоронних установ, активістів НУО, викладачів і студентів вищих навчальних закладів та широких верств церковної та світської громадськості.

Необхідно відзначити, що протягом останнього часу Церкви і релігії, зробили значні кроки назустріч суспільним рухам та інституціям у спільній діяльності по відповідальності за Створіння. Зокрема із сторони Вселенської Церкви цьому передував цілий цикл консультацій на загальноєвропейських конференціях в Цельє (Словенія, 1999), Бад-Гонефі (ФРН, 2000), Бадіні (Словаччина, 2001), Венеції (Італія, 2002), Вроцлаві (Польща, 2003), Брюсселі (Бельгія, 2004), де делегати єпископських конференцій разом із провідними вченими Європи обговорювали всі можливі напрямки співпраці в ім’я збереження Створіння.
Вкажемо, що на території країн Центральної, Східної Європи і СНГ загалом тільки в Закарпатській області України (м. Ужгород) започатковані і стають вже традиційними конференції і семінари, в яких беруть участь представники духовенства різних конфесій в напрямку продовження екуменічного процесу єднання задля збереження Створіння. Вселяє оптимізм те, що організовуючи форуми подібного спрямування ми зустрічаємось із порозумінням і підтримкою з боку представників влади усіх рівнів, науки і освіти, природоохоронних органів і загалом усіх людей доброї волі. Кожен учасник конференцій, в силу своєї обізнаності і поінформованості, намагається внести свій посильний вклад у справу збереження Створіння, не залежно від того, яку політичну силу, орган влади, навчальний заклад чи наукову установу представляє. Втішає і той факт, що ієрархи і духовенство різних конфесій разом моляться і приймають активну участь у спільних засіданнях і обговореннях шляхів вирішення злободенних екологічних проблем, роблять перші кроки у погодженні планів співпраці.
Цивілізація ще не вичерпала всіх можливостей переходу до стратегії сталого розвитку хоча б тому, що поки не задіяний потенціал Церков і релігій і цей потенціал не варто недооцінювати. Продуктивна співпраця світської і духовної частин соціуму «приречена» на співробітництво, оскільки Церкви і релігії не можуть знімати з себе відповідальність за стан справ у довкіллі тому, що переважна кількість членів суспільства є вірниками чи прихильниками тієї чи іншої конфесії. В історичному аспекті саме Церкви і релігії у важкі для народів часи відігравали головну роль у мобілізації їх на національно-визвольну боротьбу, чи навпаки, служили інструментом в колонізації або закріпаченні націй. І можливо саме зараз настав вирішальний час, коли від Церков і релігій вимагається прийняття активної позиції і підтримки необхідних ініціатив по впровадженню в життя ідей сталого розвитку задля збереження всього живого на Землі. Оскільки людство вже впритул наблизилося до порогу екологічної катастрофи вважаємо вкрай необхідним активне втручання Церков і релігій у всі сфери суспільного життя пов’язаних із переходом на шлях сталого розвитку.

УДК 26/28:502.3(063)                                                                                                   

ББК 86.3(4УКР-43АК)+20.1(4УКР-43АК)                                                               

В42                                                                                                           

Відповідальність за Створіння і сталий розвиток Верхнього Потисся: матеріали міжнар. наук.-практ. семінару, Ужгород, 16-17 травня 2008 р. / Комісія з екології і мігрантів Конференції римо-католицьких єпископів України [та ін.]; ред. кол.: О. М. Бокотей відпов. ред. [та ін.]. – Ужгород: Видавництво В. Падяка, 2010. – 110 с.: фото. – 1000 прим. – ISBN 978-966-387-023-6

(бібліографія розміщена на сайті http://nbuv.gov.ua/node/554)

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

Залишити відповідь

Берегівські гімназисти вчаться спостерігати за птахами

Учні Берегівської гімназії «Опре Рома» відвідали волонтерський центр «Кожен може допомогти», щоб навчитися спостерігати за пернатими і ознайомитися з різноманітними конструкціями пташиних гнізд та годівниць.

Ековистава «Таємниця маленької сови» здобула перемогу в чотирьох номінаціях Всеукраїнського конкурсу

Екологічна вистава Закарпатського академічного обласного театру ляльок «Таємниця маленької сови» здобула перемогу в чотирьох номінаціях Всеукраїнського віртуального огляду-конкурсу «Прем’єри сезону».