ІЕРС

Інститут еколого-релігійних студій
Пошук

Інформаційні дні по відповідальному управлінню відходами для ромів с. Іванівка (Ужгородський р-н) в рамках твіннінг-проекту Україна-Вірменія

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

Поглиблення рівня екологічної свідомості і підвищення рівня екологічної культури молоді є надзвичайно важливим завданням на сучасному етапі цивілізаційного розвитку. Особливо гостро оця проблема стоїть в Закарпатті, де з більшості населених пунктів сміття не вивозиться на сміттєві полігони. Україна не перший рік має проблеми з сусідами внизу по течії Тиси, оскільки сміття, що накопичується під час паводків і повеней регулярно мігрує до наших сусідів, викликаючи міжнародні скандали, судові позови і не сприяючи розвитку добросусідських відносин.

І власне з метою залучення молодшого покоління до відповідального управління відходами і разом з тим збереження природи рідного краю, співробітники Інституту еколого-релігійних студій і Комісії з екології Мукачівської греко-католицької єпархії провели інформаційний день для ромської молоді с. Іванівка, Ужгородського району. Тільки дітей в цьому населеному пункті нараховується більше 420.

Молоді роми, більшість з яких важко читають і пишуть, ігноруючи навчання в школі в черговий раз змогли отримати інформацію про важливість збору і сортування відходів. Для Інституту еколого-релігійних студій надзвичайно важливо проводити екопросвітництво дітей і молоді в сфері відповідального ставлення до відходів та збереження чистоти природного довкілля, а також формування відповідальності за створений Богом світ – природу з молодих років.

 

Надзвичайно важливо починати комунікацію з дітьми по важливій проблемі відходів з малечку. Оскільки інформація відкладається і запам’ятовується на все життя, включаючи найвираженіші свої форми з дитячого віку.

 

Дітям організатори в активній формі провели інтелектуальний штурм з метою активізації знань дітей за темою  відповідального поводження з відходами. Проілюстрували можливості сортування сміття та  етапи цього процесу, зауважили на необхідності дотримання чистоти довкілля. Наголосили, що проблеми, які існують сьогодні , створені людиною й вирішувати їх потрібно теж спільними зусиллями. Певний внесок у збереження гармонії та чистоти довкілля, а також повторного використання природних ресурсів може кожен зробити власноруч вже сьогодні.

В акціях по збору сміття в селі і навколишньому лісі взяли участь більше 120 учнів. Для дітей було надзвичайно цікаво з’ясувати природу ТПВ і ланцюжок споживання-відходи. Юні роми надзвичайно активно взяли участь в прибиранні побутового сміття в поселенні та  хащах.

Надзвичайно допитливі дитячі очі і відсутність належної уваги з боку держави і дорослих як до екологічного виховання і освіти серед ромської молоді зумовлюють необхідність приділяти більшу увагу ромським поселенням і зобов’язують повернутися сюди знову і знову.

 

 

Акція проводилась в рамках Міжнародного твіннінг-проєкту: «Екологічна освіта та підвищення рівня екологічної свідомості в регіоні Вайоц-Дзор Вірменії та Закарпатській області України», який реалізується ГО «Інститут еколого-релігійних студій» (Ужгород, Україна) з ГО «Syunik development NGO» (Вайоц-Дзор, Вірменія) під кураторством Протестантського Інституту міждисциплінарних досліджень Гедельберзького університету (FEST) і підтримки Екологічної агенції Дессау (Dessau).

 

Під час заходу молодь прибрала не лише ліс, а й територію біля молитовного будинку.

 

 

Захід проводили керівник ІЕРС – Бокотей Олександр, експерти ІЕРС Біланич Михайло. Окремої уваги заслуговує пропагандистський ролик по управлінню відходами, відзнятий за результатами інформаційного дня з допомогою семінариста семінарії Redemptoris Mater брата Ерлі і о. Тернинко Івана за фахової підтримки менеджерки з комунікації та PR Інституту еколого-релігійних студій Ольги Сабовчик.

Час проведення: 12-13 квітня 2021 року

 

 

Висловлюємо щиру подяку за допомогу і сприяння в проведенні заходу керівнику ромського табору – Леоніду Блажевичу, пастору Віталію, а також отцю Андрію Кенийзу, священнику Греко-Католицької парафії ім. блаженного Миколая Чарнецького, який опікується дітьми з ромського табору і сприяє поглибленню екологічної свідомості маленьких ромів.

Інформаційна служба Інституту еколого-релігійних студій

 

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

Один відгук

Залишити відповідь