ІЕРС

Інститут еколого-релігійних студій
Пошук

Екоосвіта по відповідальному управлінню відходами починається в дошкільному віці

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

На сьогоднішній день сучасна людина споживає в рази більше, ніж його предки. Щороку обсяги споживання зростають, а разом з ними зростає і кількість відходів. В даний час проблема забруднення є не просто труднощами, це вже екологічна катастрофа глобального характеру, яку необхідно терміново вирішувати. Частина країн вже зробили певні кроки після усвідомлення всієї небезпеки забруднення побутовими відходами, але в більшості, на жаль, ситуація не змінюється.
Особливо на Закарпатті проблема забруднення відходами стосується карпатських річок та лісів. Адже за відсутності системи сортування та перероблювання відходів, населення викидує сміття  у природне навколишнє середовище, або взагалі спалюють, і тоді забруднюється повітря.
Відомо, що для запровадження систематичного сортування сміття населенням необхідно виробити в нього звичку до цього, а вона виробляється мінімум три роки. Тому необхідно її почати виробляти з найбільш раннього віку.

Інститут еколого-релігійних студій (керівник Олександр Бокотей), співпрацюючи з товариством людей з інвалідністю “Паралельний світ” (голова Аднрій Доніченко) вже довгі роки працює над темою формування відповідального управління відходами у дітей та молоді. Цього разу експерти інституту еколого-релігійних студій  Владислав Юрош та Біланич Михайло разом з Андрієм Доніченко продовжили цю важливу справу в Великоберезнянському ДНЗ “Берізка” (у смт. Великий Березний). Разом з експератми у заході взяла участь Інна Лесьо – співробітниця Національного парку Ужанський.
Така робота особливо важлива в гірських регіонах Закарпаття, адже саме звідти беруть початок всі ріки краю і саме там найбільше відбувається забруднення водних артерій краю побутовими відходами.

17 вересня для діток старшої групи дошкільного навчального закладу була представлена цікава покрокова гра, на тему сортування відходів, яку розробили в товаристві людей з інвалідністю. Дітки з радістю спробували в неї пограти.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Після того  для подальшої праці з дітьми в підмогу команді інституту еколого-релігійних студій  виступав яскравий стенд, який надає інформацію про різні види сміття, основні правила сортування та містить QR-коди з цікавими відеороликами до кожного типу відходів, який розроблений товариством “Паралельний світ” на замовлення ІЕРС.

Протягом уроку говорили не тільки про важливість та основні правила сортування, а й більшою мірою про свідоме споживання і зменшення утворення власного сміття в домівках.

В кінці вихованці садочку пограли в гру “Розсортуй відходи” з допомогою власне тренувального стенду.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Захід відбувся в рамках проєкту «Церква та НУО задля екоосвіти в національних парках», що реалізується Інститутом еколого-релігійних студій у співпраці з Союзом охорони природи Німеччини (NABU Bundesverband, NABU International) та за підтримки Міністерства закордонних справ Німеччини (Auswärtiges Amt, AA_Kultur), менеджером якого є Ivan Tymofeiev.

Exif_JPEG_420

Щиро дякуємо за сприяння та допомогу пані Інні Кваковській, заступнику директора Ужанського національного природного парку,  директорці  садочку – пані  Галині Миколаївні Беца, а також всім вихователю: Молнар Марті Андріївні та помічнику вихователя Цінкевич Ірині Володимирівні.

Інформаційна служба ІЕРС

Exif_JPEG_420

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

Залишити відповідь

Берегівські гімназисти вчаться спостерігати за птахами

Учні Берегівської гімназії «Опре Рома» відвідали волонтерський центр «Кожен може допомогти», щоб навчитися спостерігати за пернатими і ознайомитися з різноманітними конструкціями пташиних гнізд та годівниць.

Ековистава «Таємниця маленької сови» здобула перемогу в чотирьох номінаціях Всеукраїнського конкурсу

Екологічна вистава Закарпатського академічного обласного театру ляльок «Таємниця маленької сови» здобула перемогу в чотирьох номінаціях Всеукраїнського віртуального огляду-конкурсу «Прем’єри сезону».