Готуючись до Великодня, не забули про екологію

На Закарпатті дуже багато хороших традицій, пов’язаних з цим святом. Особливою є паска – святковий хліб, який випікають напередодні свята, прикрашаючи його різними фігурками з тіста, зокрема хрестоподібним вінком, пташками, квітками… Не менш гарною традицією є підготовка різноманітних писанок.
Щоб поділитися надбанням великодніх культурних традицій гірської частини Закарпаття, у Синевирській Поляні (Хустський район) провели майстер-клас випікання пасок і створення писанок з бісеру для жінок і дівчат, серед яких внутрішньо переміщені особи.

Майстер-клас відбувся за двома секціями: дорослі учасниці випікали паски, а молодші – створювали писанки з бісеру. Важливим завданням заходу стала екологічна складова. Оскільки на цей період припало міжнародне природоохоронне свято День проліска, учасники заходу дізналися багато цікавої інформації про рідкісні види первоцвітів Закарпаття. Мова йшла про бережливе ставлення до цих тендітних провісників весни.
Дівчата, що працювати у секції виготовлення писанок з бісеру, відобразили на пасхальних яйцях червонокнижні білоцвіт весняний, шафран гейфеля, підсніжник білосніжний. Форми первоцвітів знайшли своє місце й на пасках, які випікали жінки другої секції.  Підготовка до Великодня стала творчою, культурною і екологічною подією для переселенців, які взяли участь у майстер-класі.

Захід проведено у рамках співпраці Institute of Ecological and Religious Studies- IERS (керівник Alexander Bokotey) з Союзом охорони природи Німеччини (#NABU), координатор проєкту

Iнформаційна служба IERS.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

%d bloggers like this: